čtvrtek 16. dubna 2015

Knižní tipy pro lepší náladu



Jelikož je venku krásně, ale o víkendu se má počasí trochu zkazit, vymyslela jsem pro Vás seznam tří knížek, které si můžete o víkendu přečíst a udržet si tak dobrou náladu :) Neočekávejte knihy, které se někdy dostanou do učebnic literatury, ale spíš příjemné oddechovky.

První z nich je kniha britského autora Stephena Clarka Merde! Rok v Paříži. Hlavním hrdinou je Brit Paul, který se rozhodne žít a pracovat v Paříži. Následuje řada někdy až absurdních situací. Velmi jsem si oblíbila autorův ironický humor a doufám, že osloví i Vás! Samozřejmě, že příběh Brita, který se odstěhuje do Paříže a musí vyjít s línými a věčně stávkujícími Francouzi, je trochu klišé, ale vezměte to jako fakt a nechte se bavit :) Merde! Rok v Paříži zaznamenal velký úspěch a proto autor přišel ještě s několika dalšími díly. Z těch jsem četla pouze dvě, avšak byla jsem zklamaná. Autorova snaha něco vytřískat z úspěchu první knihy vedla spíše k těžkopádnosti než k dalšímu dobrému oddechovému titulu. Proto se na další díly vykašlete a pusťte se do dalších knih z tohoto seznamu. 

Druhou knihou, kterou Vám chci doporučit jsou Příběhy nečekaných konců dalšího známého Brita, Roalda Dahla. Jde o soubor šestnácti povídek, které spojuje, jak už název napovídá, jejich překvapivý konec. Jde o jednu z mých nejoblíbenějších knih. Jejím jediným problémem je, že podle mě nejlepší povídka z celého souboru je právě ta první - Farářovo potěšení. Když jsem jí dočetla, byla jsem v úplném šoku! Autor opravdu umí vystavět příběh a na konci čtenáře pořádně dostat. Jen malé varování na závěr - pokud jste již nějakou knihu povídek od Roalda Dahla četli a chcete se pustit do další, porovnejte obsahy obou knih. Bohužel se mi stalo, že jsem s nadšením začala číst další povídkovou sbírku a následně jsem zjistila, že se zde mnoho příběhů opakuje.

Poslední z dnešního seznamu je kniha finského spisovatele Arta Paasilinny Stará dáma vaří jed. Recenzi na tento humoristický román jsem už na tomto blogu uveřejnila (odkaz zde), avšak ze seznamu knih pro lepší náladu nejde vynechat. Příběh stařenky, která se rozhodne postavit svým mladým trýznitelům a vzít osud do svých rukou, i když poněkud svérázně, je rozhodně jedno z nejlepších děl tohoto finského autora.  



A co za oddechovou knihu mi na oplátku doporučíte Vy? Těším se na Vaše tipy!

4 komentáře:

  1. Merde som čítala asi pred 2 rokmi, ale mala som z toho zmiešané pocity... Ale zvyšné 2 znejú zaujímavo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě zaujaly ;) přemýšlím, kterou bych doporu lila jako lepší, ale už několik minut se nemůžu rozhodnout, jsou prostě skvělé obě :)

      Vymazat
  2. Tá kniha od Dahla vyzerá naozaj veľmi dobre ! Zbožňujem jeho knihy a preto nechápem, ako mi táto mohla uniknúť :)
    http://ankalooksword.blogspot.sk/?m=1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud jsi od něj četla i něco jiného, tak budeš rozhodně nadšená, pro mě jsou Příběhy nečekaných konců nejoblíbenější knihou od Dahla

      Vymazat