neděle 19. června 2016

Vypravěčka



U některých knih přemýšlím, že bych zrušila své hodnocení na škále jedna až pět hvězdiček, protože jde o knihy tak skvělé a výjimečné, že jim nutně potřebuji dát hvězdiček šest. Stejným případem je i Vypravěčka.

Vůbec nechápu, že jsem se k této knize dostala až teď. Zatímco se všichni nad Vypravěčkou rozplývali asi před rokem a půl, já jí míjela. Po jejím přečtení však mám však pocit, že nutně potřebuji všechny knihy od Jodi Picoult.


Sage je mladá žena, které zemřela matka. I když už od této události uplynula určitá doba, Sage se s ní stále ještě nebyla schopná vypořádat. Začne proto chodit do terapeutické skupiny. Do stejné skupiny chodí i Josef. Starší zvláštní pán, původem Němec. Josef začne pravidelně chodit do pekárny, ve které Sage pracuje. Při dlouhých nočních rozhovorech se tato vlastně velmi nesourodá dvojice spřátelí.

Josef však jednoho dne požádá Sage, aby mu pomohla spáchat sebevraždu. Svěří se jí s tím, že byl příslušníkem SS. Pro Sage je tato informace nejen šokující, ale zároveň ji považuje i za osobní. Její babička totiž prošla několika koncentračními tábory. Ač o této fázi svého života babička nikdy nemluvila a Sage se ani za židovku, i když jí ve skutečnosti je, nepovažuje.

Sage přesvědčí babičku, aby ji o své minulosti vyprávěla. Ta se zpočátku zdráhá, ale nakonec svolí. Vyprávění babičky bylo opravdu silné. Měla jsem pocit, že v tom polském ghettu žiji s ní. Že se všechna ta bezpráví, ponižování, hlad, koncentrační tábor, dějí mne. Jde o neskutečně silné a přesvědčivé pasáže.

Zároveň se Sage podaří přesvědčit Josefa, aby ji vyprávěl o svém životě. Zná ho totiž pouze jako oblíbeného učitele. Josef ji proto vypráví o svém mládí, jak se dostal k SS a kde následně jako voják působil.


Vypravěčka je neskutečně silná kniha. Pokud jste dělali stejnou chybu jako dlouhé měsíce já a tahle kniha Vás minula, napravte to. Nebudete litovat. Vypravěčka Vás pohltí. Já jsem se například začetla natolik, že jsem zapomněla vystoupit z metra.


9 komentářů:

  1. Tak po tom, co jsi jí tak vychvalovala ve videu, jsem po ní sáhla a minulý týden jí přečetla. ANo, byla velmi velmi silná, ale mělo to jeden háček - mě ten závěr nějak vůbec nepřekvapil - jestli to bude tím, že moje ségra dělá na odběrovce a neustále nám vypráví o tom, jak kříží krev apod. (zasvěcení pochopí, nechci spoilerovat :) ), tak mi to nějak trapně brzy došlo a tušila jsem to :D Ale na čtivosti to samozřejmě neubírá, knížka se četla skoro sama :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se kniha dobře četla a zaujala :) Já právě netušila až do konce

      Vymazat
  2. Já patřím k tomu méně početnému táboru, kterým se kniha příliš nelíbila. Nudila mě, zápletka nebyla zrovna originální, jsou prostě lepší příběhy z války, poutavější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mne mrzí, já to vůbec nechápu, z knihy jsem unešená i dva měsíce po přečtení

      Vymazat
  3. Wau, tao to zní dokonale!! Děkuju, moc děkuju za tip!!
    Katy

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem ji ještě pořád nečetla, ach jo :) Ale strašně se na ni těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se do ní pusť co nejdříve, skvělá kniha, nebudeš zklamaná :)

      Vymazat