čtvrtek 11. června 2015

Hordubal - recenze audioknihy


Dosud jsem se ve světě audioknih zaměřovala pouze na severskou krimi. Rozhodla jsem se svůj repertoár v této oblasti rozšířit a šáhla jsem po audioknize Hordubal. Touto volbou jsem nakombinovala dva moje oblíbence - Karla Čapka jako spisovatele a Igora Bareše jako interpreta. A moje volba nemohla dopadnout špatně :)

Karel Čapek je mým oblíbeným spisovatelem už od dětství. Od Devatera pohádek jsem plynule přešla přes povídky i k jeho dalším dílům. Získal si mě svým přístupným jazykem, nebývalým uměním s ním pracovat a velkou mírou lidskosti. Knihu Hordubal jsem četla asi před 10 lety a proto jsem se rozhodla za přispění výborného Igora Bareše osvěžit si paměť a toto dílo si poslechnout. 

Přemýšlím, zda Vám vůbec mám vyprávět děj tohoto klasického díla. Ale snad mi to krátké shrnutí odpustíte ;) Ústředním hrdinou je poněkud naivní Juraj Hordubal. Po osmi letech práce v Americe se vrací na Podkarpatskou Rus, do vesnice Krivá. Těší se na svojí manželku Polanu, které z Ameriky posílal peníze, za který měla zvelebovat jejich statek a na svoji dceru Hafii. Hordubal si vůbec neuvědomuje, že není možné se po tolika letech vrátit domů a pokračovat tam, kde jeho vztah s Polanou skončil. Po svém návratu Juraj zjišťuje, jaký rozmach prodělalo jeho hospodářství. O to horší je však jeho vztah s manželkou, která se chová zpočátku zaskočeně a následně odtažitě. Hordubal se hned prvního dne setká s čeledínem Štěpánem, který je mu od začátku nesympatický. I když je čtenáři, respektive posluchači jasné, že Štěpán není na statku pouze jako Polanina výpomoc, velmi prostý Hordubal začne pochybovat o manželčině věrnosti až po nějakém čase. Jak je mým zvykem, zbytek děje Vám neprozradím, ať z díla taky něco máte :)

Už tak výjimečnou knihu podtrhuje tradičně skvělý hlasový projev narátora Igora Bareše. Jeho hlas a to, jak s ním dovede pracovat, nepřestanu obdivovat. Tempem své řeči výborně dokresluje atmosféru celého příběhu. Co se týče zpracování audioknihy, musím pochválit i hudbu, která odděluje jednotlivé kapitoly. Je přiměřeně dlouhá a dobře vybraná, zejména houslové části dle mého názoru k tomuto dílu velmi dobře pasují.

Dílo Hordubal mne nutí k mnoha zamyšlením. Zejména jsem si mnohokrát pokládala otázku, kdo z dvojice Juraj - Polana je vlastně "ten špatný". Je to dobrácký Juraj, který po narození dcery odchází z chudého kraje do Ameriky, dře zde ve velmi špatných podmínkách, aby vydělal pro svoji rodinu peníze? Nebo Polana, která zůstane sama na statku, s malým dítětem, manželem tisíce kilometrů daleko a která následně naváže vztah s čeledínem? Juraj navíc neumí psát, takže po smrtelném úrazu jeho kamaráda, který byl gramotný, už nemůže Polaně posílat žádné dopisy a ta o něm tím pádem nemá pár let žádné zprávy. Nevím, zda fandit dobráckému Jurajovi, který se těší do rodného kraje a nepřipouští si možnost jakýchkoli problémů nebo poněkud zaskočené Polaně. Právě díky této nejednoznačnosti příběhu si díla Hordubal opravdu vážím. Ukazuje život, jaký je - nečernobílý.


Audioknihu si můžete zakoupit prostřednictvím portálu Audioteka.cz



2 komentáře:

  1. Karel Čapek je také můj oblíbený spisovatel, ale Horubala jsem zatím nečetl. Kniha ale vypadá podle popisu opravdu zajímavě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě je! Sama se těším na další dva díly této volné trilogie - Povětroň a Obyčejný život, ty jsem ještě nečetla, ale určitě taky budou stát za to :)

      Vymazat