středa 17. června 2015

Muž jménem Ove



Kdybych měla vybrat jen jednu knihu, kterou byste si měli letos přečíst, rozhodně Vám doporučím titul Muž jménem Ove švédského spisovatele Fredrika Backmana.

Ove je devětapadesátiletý mrzout, který po smrti své ženy tak nějak neví, co se sebou. Zakládá si na naprostém pořádku, důkladnosti a přesném řádu svého života. Každé ráno koná inspekční kolečko ve čtvrti, kde bydlí. Někdo přeci musí zkontrolovat, zda ostatní správně parkují nebo zda jsou dopravní značky na svém místě, ne?! Když ho zasáhne další životní rána - v zaměstnání je mu naznačeno, že by měl "zvolnit", rozhodne se spáchat sebevraždu. Ta se mu však ne a ne povést. Jednou Ovemu jeho sebevražedné plány zkazí soused, který mu nacouvá do poštovní schránky, jindy neodbytná sousedka nutící ho odvést ji za zraněným manželem do nemocnice.


Ove působí jako odtažitý suchar a protiva, ale postupem času si čtenář spíše začne říkat, že jde jen o falešné zdání. Kniha obsahuje i kapitoly popisující dosavadní Oveho život. Právě tyto pasáže pomohou čtenáři pochopit, že nejde o nasraného dědka ze sousedství, ale o velice zkušeného člověka, který prostě jen neumí komunikovat s lidmi a po mnoha životních útrapách je pouze uzavřený do sebe.




Příběh plyne velice lehce a je opravdu zábavný. I když jde o knihu humoristickou, rozhodně nejde o bezduchý sled vtipů či vtipných situací. Má i jiný rozměr, jako pohled na stárnutí, přátelství či životní hodnoty.

Fredriku Backmanovi se podařilo něco úžasného. Napsat vtipnou knihu, která je však zároveň velice dobře napsaná a má i vážnější podtón, který však čtenáři není nijak vnucován. Vše běží jak má a Vy si nikde nestihnete říct, že byste tuhle pasáž napsali lépe. To už prostě nejde. Muž jménem Ove je kniha, u které je mi líto, že pět hvězdiček už jsem jiným knihám dala.

Dotaz pro ty, kteří knížku už četli - taký Vám v hodně věcech připomíná film Gran Torino?

1 komentář: