pátek 13. března 2015

5 důvodů, proč nečíst Padesát odstínů

Knižní trilogie Padesát odstínů poslední dobou opět vzbuzuje vášně. Do kin totiž přišel film podle prvního dílu – Padesát odstínů šedi, který způsobil další čtenářskou vlnu této knihy. Čtenáři této knihy se rozdělili na dva tábory – jedni knihu zbožňují, zatímco druzí ji zatracují. Původně jsem vůbec neměla v plánu se k této trilogii vyjadřovat, avšak vyslyšela jsem přání svojí kamarádky Lucky, která byla zvědavá na mojí recenzi Padesáti odstínů. Já jsem se však rozhodla její přání pojmout poněkud jinak a přicházím se seznamem 5 důvodů, proč nečíst Padesát odstínů šedi.

  1. Hlavní hrdinka Anastasia je totálně mimo – já prostě nemůžu jinak - nedovedu si představit, že by po světě mohla běhat stejně stará holka jako já, která se poprvé v životě oholí až na konci vysoký školy, a to jen protože jinak by jí její (asi příčetnější) spolubydlící nepustila na rande „ujistila mě, že právě tohle dnes muži běžně očekávají“. Holka, který padá brada i z toho, že existují krajkový kalhotky. Holka, která je panna, avšak skoro bez mrknutí oka probírá se svým „pánem“ krajní meze při sexu. 
  2. Co je vlastně sexy? Jestli jsou mladí milionáři opravdu zaměření na neohrabaný holky v džínách a teniskách, líbí se jim vlasy spletené do dvou copánků a nejvíc sexy věc je kousat si ret, asi konečně vím, proč jsem doposud žádného mladého krásného milionáře neokouzlila. 
  3. „Přirozené“ dialogy – nemám nic proti červené knihovně, sice jí sama nečtu, ale ať si každý čte, na co má chuť. Co mi však vadí na Padesáti odstínech, je špatné odvedené řemeslo. Dialogy jsou tak mizerně napsané, že to občas až bolí. Nedokážu však posoudit, zda je to překladem nebo je tak špatně napsaný i originál. Jestli někdo opravdu takhle mluví, aniž by byl pod tlumícíma práškama, si nejsem vůbec jistá. 
  4. Sex – zde mám asi nejvíce otazníků. Hlavní hrdina Christian je asi nezničitelný – asi 10 vteřin po svém orgasmu je opět připraven na další kolo. Anastasia dá napoprvé orální sex takovým způsobem, že bychom jí to všechny mohly závidět. Co mě však neskutečně bavilo, byl Anin orgasmus na povel – muž řekne: „Udělej se pro mě!“ a následně má žena orgasmus, jak prosté, že? 
  5. Pohádky a klišé – mladá studentka pozná mladého krásného milionáře s vlastním letadlem, několika auty a velkým bytem na dobré adrese, sice přijdou jisté peripetie, avšak nepochybujeme o tom, že jejich láska je spojí a budou šťastně žít až do smrti. No, červená knihovna, co k tomu říct. I když proč ne, někdy chce člověk vypnout, odložit Prousta a číst něco lehčího. Co mi však vadilo je zasazení příběhu do spousty rádoby prestižních značek a klišoidních situací – Ana dostane od Christiana MacBook, nosí conversky, jezdí VW Broukem, místo kterého jí Christian pořídí Audi. Christian je mladý podnikatel, samozřejmě bohatý (každý podnikatel je samozřejmě bohatý) a vyniká ve všem, na co sáhne, ať už jde o řízení letadla či hru na klavír. 

Jediné pozitivní na knize je, že i když má 600 stran, čte se rychle. Avšak to, že jsem za ní dala čtyři stovky, mě už několik měsíců fakt štve.

Co vy, četli jste Padesát odstínů? A jaký z knihy máte dojem? 



11 komentářů:

  1. Souhlasím, tahle knížka je hrozně stupidní, rozčiluje mě, že je kolem toho takový boom.

    OdpovědětVymazat
  2. Já se teda divím, že sis tu knížku vůbec kupovala, když jsi nejspíš předpokládala, že to bude stát za nic :) Já jsem chvíli taky uvažovala o tom, že si kousek přečtu, abych si udělala vlastní názor, ale nakonec jsme se utvrdila v tom, že by to byla ztráta času.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se sama sobě taky divím :) ale byla jsem zvědavá, co je to za hit

      Vymazat
    2. Já bych si jí právě proto raději půjčila od někoho nebo v knihovně :) Ale i tvůj článek mě utrvdil v tom, že to fakt číst nechci :D

      Vymazat
  3. Toto som nečítala, ani čítať neplánujem, ale ďakujem za utvrdenie v tom, že ani nemám :D

    OdpovědětVymazat
  4. Abych mohla znale reagovat, jukla (spíš proletěla velkými skoky) jsem na tuhle knihu a musím přiznat a trochu odbočit, že jsem v pubertě četla Twilight, v té době mi to přišlo romantické a happy end potěší vždycky a pokud pominu to, že je v této knize sex, musela jsem se zasmát, jak moc mi Ana připomněla Bellu, její ostýchavost a rozhodně hereckou úroveň ne právě vhodnou pro dospělého náročnějšího diváka. Hlavně mi je trochu trapně, že takový opravdu neoriginální děj s (jak podotkla Kamča) až děsivými dialogy může trhat rekordy ve sledovatelnost. Nemohu než souhlasit s Kamčou. Netvrdím, že je to totální propadák, ale obsazovat špičky žebříčků si nezaslouží.

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto souhlasím se vším, co jsi k tomu napsala :) Chtěla jsem tomu dát šanci, abych neodsuzovala něco, co jsem ani nečetla, ale už po prvních padesáti-šedesáti stránkách, mi bylo jasné, že to nedočtu, ani kdyby to měla být moje poslední knížka v životě. Každopádně stále žasnu nad tím, jakou sílu má dobře udělaná reklama a správná propagace. Tito tvůrci mají můj obdiv :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, taky nerada dělám povýšeného intelektuála aniž bych o té věci něco věděla, ale za to, že jsem tu knihu jednou četla a při psaní tohohle příspěvku vlastně skoro podruhé, abych si osvěžila paměť a nepsala nesmysly, bych měla dostat metál :)
      Ale jistě by ho měli dostat i PR manažeři, jak píšeš. Protože jak dokázali zpropagovat takovou zhovadilost, to je obdivuhodný

      Vymazat
  6. Přečetla jsem první díl a už nikdy víc!! :D
    Naprosto s tebou souhlasím ve všech bodech. Jinak, jsem jediná, koho štvala vnitřní bohyně?? :D

    http://my-infinity8.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, já zapomněla na její tančící vnitřní bohyni! :) taky mě štvala :)

      Vymazat
  7. A to bych řekla, že první díl je ještě nejmíň nesnesitelnej. :D V rámci utvoření si vlastního názoru jsem se odhodlala přečíst tuhle trilogii celou a můžu říct: buď ráda, že jsi skončila u toho prvního, seznam důvodů by se ti značně rozrostl. :D

    OdpovědětVymazat