neděle 13. března 2016

Mendelův trpaslík



Jsou knihy, na které se mi recenze píší stěží. Mendelův trpaslík od mého oblíbeného autora Simona Mawera (moje jásání nad jeho dílem Skleněný pokoj jste mohli číst zde) je jednou z nich. Je to tak skvělá kniha, že se mi jen chce jásat a dokola opakovat – tohle musíte číst. No, je jasné, že tohle Vám ode mne stačit nebude, tak jdeme na to :)

Jde o paralelní příběh dvou vědců – Benedicta Lamberta a Gregora Mendela. Lambert zasvětil svůj život studiu genetiky, sám je díky genetické poruše na první pohled odlišný od ostatních. Ač byl stižen achondroplazií a pro mnoho lidí je až odpudivý, nesklouzává ke zbytečné sebelítosti, obrnil se hradbou ironie a sarkasmu. Sympatický Benedict je jednoho dne postaven před velice zajímavou a složitou situaci. Může si zahrát tak trochu na Boha? A kde jsou hranice vědecké etiky?

Souběžně s Benedictem sledujeme i životní příběh jiného, neméně známého vědce – Gregora Mendela. Ten ve vědecky poněkud nepříznivém prostředí brněnského kláštera dospěje dlouhodobou a systematickou prací k zásadním poznatkům v oblasti genetiky. Mendelův význam je však doceněn až po jeho smrti a tak tento geniální badatel umírá téměř zapomenut jako starý a pro mnohé podivínský opat brněnského kláštera.




Kdybych měla knihu shrnout jedním slovem, zvolila bych slovo působivá. Dokonale spojuje čtivost a mnoho témat k zamyšlení. Zejména otázka manipulace s osudy ostatních z pozice vědce a problematika pozice osamělého intelektuála v malém městě, které se táhly celým dílem, mne fascinovaly a provokovaly k zamyšlení.

Kdo mne sledujete už delší dobu tak víte, že mám ráda knihy, které si na nic nehrají. Kniha, která má určitou úroveň, přeci nemusí být složitá a nepřístupná. Miluji díla, která nejsou úplně plytká, ale zároveň se dají poměrně dobře číst a člověk nemusí ke každé druhé větě potřebovat slovník. Mendelův trpaslík splňuje moje kritéria dokonale.


Musím se Vám na konci k něčemu přiznat. Po dočtení této knihy vedly moje kroky do nejbližšího knihkupectví s jediným cílem – koupit si další Mawerovu knihu. Myslím, že k dokreslení toho, jak moc mne Mawer vzal, nejde říci více. 


7 komentářů:

  1. Tahle kniha vypadá super. Od Mawera jsem četla zatím jen jednu knihu, moc se mi ale líbila a už dlouho se chystám na něco dalšího od něj - a asi začnu právě tímto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky měla několik měsíců pauzu mezi jednotlivými jeho knihami a docela toho lituji. Je to skvělý autor a jen doufám, že se co nejdříve dostanu k jeho další knize.

      Vymazat
    2. A těší mne, že tě kniha zaujala :)

      Vymazat
  2. Na tuhle recenzi jsem se nesmírně těšila, protože se na knihu brzy chystám. Téma mi přijde děsně zajímavé a neotřelé, takže doufám, že mě stejně tak chytne i Mawerův styl. Věřím, že ano! :)
    Krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dej pak vědět, jestli se ti kniha taky líbila ;) Téma je to opravdu zajímavé, i když mi přijde, že Mawer by napsal zajímavě snad cokoliv. I tobě krásný den :)

      Vymazat
  3. Mawer je skvělý. Taky ho mám moc ráda a jeho knížky mě vždycky dostanou. Momentálně se moc těším na Provazochodkyni, která by měla být pokračováním Dívky, která spadla z nebe (nojo, stále ty dívky)... A je to moc fajn pán, kdysi jsme s ním měli v Brně na anglistice besedu.

    OdpovědětVymazat
  4. Velmi zajímavá záležitost, která se mi "náhodou" dostala do rukou ve vazební věznici. Doporučuji a díky za recenzi.

    OdpovědětVymazat