pondělí 4. ledna 2016

Pamatuji si vás všechny



Když jsem zjistila, že u nás vyjde další kniha populární islandské autorky krimirománů – Yrsy Sigurdardóttir, musela jsem ji mít. O této autorce jsem slyšela samou chválu, všude se to hemžilo označeními stylu „královna severské krimi“, takže jsem čekala výbornou severskou detektivku. Když mi kniha přišla, následovalo překvapení. Podle anotace by mělo jít o něco trochu jiného, než je klasický krimiromán.

Po mírném šoku, co mne to vlastně čeká, ale nastalo nadšení. Kniha je opravdu spíše mixem thrilleru a duchařiny, než detektivkou. Nikdy bych si nemyslela, že by mne taková kniha mohla bavit. Knihy, kde se to hemží záhadami a nevysvětlitelnými jevy, jsem nikdy nevyhledávala. Po přečtení Pamatuji si vás všechny měním názor.


Kniha obsahuje dvě zdánlivě nesouvisející dějové linie. V první sledujeme skupinu tří mladých lidí z Reykjavíku, kteří se rozhodnou koupit dům v opuštěné oblasti tzv. západních fjordů. Z domu chce tato trojice vybudovat penzion a proto se sem, přesto, že je právě zima, vydává dům zrekonstruovat. Od prvního dne však Gardara, Katrín a Líf čeká peklo. Nejen, že jsou z města a nejsou zvyklí na drsné podmínky zimy ve vylidněné vesnici, ale v domě a jeho okolí se dějí zvláštní věci. V domě nacházejí mořské mušle, písek, na podlaze se objevují mokré šlápoty bosých nohou. Nakonec tato trojice žije v naprostém strachu a odpočítává dny do chvíle, kdy je má vyzvednout člun a odvézt zpátky do civilizace. 



Druhou linií tvoří vyšetřování záhadných úmrtí. Zavražděné spojuje pouze jedna stará fotografie. Policistku Dagný a psychiatra Freyera, který s policií občas spolupracuje, zvláštní vyšetřování dovede desítky let zpátky. Zároveň začnou nacházet záhadné narážky na Freyerova syna, který před pár lety zmizel beze stopy.

Autorka umí skvěle udržet čtenáře v napětí. Celou dobu jsem jen hltala stránky, abych zjistila, jak spolu všechny ty zdánlivě oddělené příběhy souvisí. Od Yrsy Sigurdardóttir si musím rozhodně přečíst něco dalšího. Když mě od ní bavila kniha, která by mne podle anotace ani moc zaujmout neměla, nedovedu si představit, jak nadšená budu z jejích detektivních thrillerů.

V mých recenzích jste zvyklí, že se snažím i u knih, které mne zaujaly, zmínit nějaká negativa. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, u knihy Pamatuji si vás všechny mne žádná negativa nenapadají. Skvělé od začátku do konce! 


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Metafora. Knihu si můžete prohlédnout i na stránkách nakladatelství zde.

8 komentářů:

  1. To vypada moc dobre, urcite se po knizce podivam. Mam rada tajemno a nadprirozeno :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to o dost jiné, než jaké knihy obvykle čtu, ale tahle kniha mě vážně chytla! :) Ještě pár dní potom, jsem si v noci svítila baterkou :D Vážně,tajemno,napětí a duchové- to byl skvělý adrenalinový zážitek :D Výborná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, mám v hledáčku spíše jiné knihy a i tak mne kniha neskutečně chytla. I když s baterkou jsem nechodila :) :)
      Děkuji

      Vymazat
  3. Na tuhle knizku jsem psala recenzi pro Neoluxor jeste pred vydanim a psalo se mi to uplne samo. Knizka je skvela skvela skvelaaa :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem to stejně! Obvykle recenze píši dlouho, ale na tuhle skvělou knihu se psala sama :)

      Vymazat