úterý 3. listopadu 2015

Curtis Sittenfeld - Sestry

Mým dlouhodobým plánem je nacházet a představovat Vám kvalitní romány o životě. Už se mi to podařilo u díla Ani později, ani jinde a k románu Sestry jsem přistupovala se stejnou nadějí. Chci nalézat díla, která sice popisují všední události úplně obyčejných lidí, ale zároveň jsou dobře a uvěřitelně napsaná.





Jak už z názvu vyplývá, jde o příběh dvou sester – dvojčat. Vi je volnomyšlenkářka, která nechce být svázána konvencemi a živí se svými údajnými věšteckými schopnostmi. Zatímco její dvojče Kate je vdaná matka dvou malých dětí, žijící svůj klasický usedlý život v domě na předměstí. Život Kate a Vi je sice velmi odlišný a plný konfliktů, přesto však mezi nimi existuje silné pouto a velice často se stýkají.

V knize se střídají dvě časové roviny, román totiž nezabírá jen současný život Vi a Kate, ale i jejich minulost. Dává tím hlubší pochopení života hlavních hrdinů, celé vyprávění je tím ještě více "plastické" a  reálné.

Poklidný život města, ve kterém dvojčata žijí, přeruší Viina předpověď blízkého zemětřesení. Zpočátku nenápadné vystoupení v regionálním televizním kanále se postupem času promění v hysterii, kterou propadne celé město. Mediální kampaň změní i život Vi, Kate a jejich rodiny.  

I když mi ani jedna ze sester příliš nepřirostla k srdci (spíš mě obě trochu rozčilovaly), stejně jsem si knihu užívala. Dávala mi pohled na různé životní situace, kdy přímo burcuje k přemýšlení, jak bych se v dané situaci zachovala já. Kniha není prodchnutá akcí a mohlo by se z popisu zdát, že jde o poklidnou nudu, není tomu tak. Sestry jsem hltala a chytly mě jak leckterý krimi román.

A ten konec! Jestli jste někdo knihu už četl, tak mi určitě napište zprávu, protože nutně musím s někým probrat to, jak se jedna ze sester na konci zachovala. Na čtenáře totiž v závěru knihy čeká docela šokující zvrat, který mi doteď vrtá hlavou.


Když bych měla knihu shrnout, jde to velice jednoduše – skvělé od začátku do konce. Až na tu obálku... ale takhle skvělé knize ji odpustím :)




Děkuji knihkupectví Martinus.cz za poskytnutí knihy k recenzi. K dostání je například zde.

6 komentářů:

  1. Mně obálka nepřijde vůbec tragická, takový průměr :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi je to tou mojí obecnou averzí k fotkám na obálkách :)

      Vymazat
  2. Na tuto knihu jsou rozporuplné názory. Je hezké vidět, že ty se klaníš spíše k pozitivům:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se divím, většinou, když panuje nějaký rozpor, tak jsem já mezi kritiky :) ale Sestry se mi líbily hodně

      Vymazat
  3. To se mi stalo jenom párkrát, kdy mě rozčilovaly aktéři příběhu a přesto knížka byla čtivá. Někteří spisovatelé prostě umí :-D Díky za recenzi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, asi to hodně říká o tom, jak je takhle kniha skvělá :)

      Vymazat