neděle 11. října 2015

Němci

Němce od Jakuby Katalpy mám doma již od jejich vydání před třemi lety, avšak ne a ne se dostat k jejich přečtení. Přitom kniha pojednává o tématech, která mi přijdou zajímavá. Vyrovnání se s minulostí a vliv velkých historických událostí na životy jednotlivců - to jsou témata, která mne vždy zaujmou. 




Kniha nás přivádí do německé rodiny. Tu zasáhla jak druhá světová válka, tak poválečné rozdělení Evropy. Hlavní hrdinkou je Němka Klára Rissmannová. Její život se zdá být bezstarostný. Pochází ze středostavovské rodiny, dostane se jí vzdělání a následně pracuje jako učitelka, což je Klářina vysněná práce. Avšak i její spokojený život poznamená druhá světová válka. Ztráta snoubence i práce Kláru silně zasáhne. Škola, kde vyučovala je zavřena a Kláře se nedaří sehnat jiné učitelské místo v celém Německu. Je nucena pracovat v továrně a neustálý strach z náletů ji psychicky ještě více ničí. Proto se rozhodne odejít do Sudet, do malé zapadlé vesničky Rzy, kterou ani nemůže najít na mapě. Přes nesouhlas rodiny se vydává učit do svérázné vesnice s dvoutřídní základní školou, stovky kilometrů od domova. Místní, ač také Němci, Kláru mezi sebe nikdy nepřijmou. Je pro ně podezřelou Němkou z Říše. 

Němci však nejsou pouze příběhem Kláry, ale i její rodiny. Tu historické události naprosto rozdělily a zničily. I přes snahu jedné z Klářiných vnuček, která se pod vlivem založení vlastní rodiny snaží zjistit více o svých německých kořenech, se rozdělenou rodinu již nepodaří dát dohromady.



Němci jsou knihou, která nám ukazuje, že nic není černobílé. Lidé, které jsem na počátku vnímala spíše negativně, se ukázali být tou největší obětí. Naopak pozitivně vnímané osoby jsem postupem času začala odsuzovat, ale zároveň jsem i chápala motivy jejich jednání. Právě náhled na lidské osudy a historické události je jedním z prvků, které si na románu Němci nejvíce vážím. Vše je popsáno velice střídmě, bez patosu, ač jde o veliké historické či osobní momenty. Jednotlivé nenápadné střípky příběhů dávají dohromady něco velkého. Možná právě kontrast střídmosti jazyka, jednoduchosti popisu situací s neočekávanou samozřejmostí a neobyčejnosti životních osudů jednotlivých postav dělá celý román ještě působivějším. 


3 komentáře:

  1. Určitě si knížku přečtu, protože mě podle popisu velice zaujala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším! Snad tě zaujme stejně jako mne :)

      Vymazat
  2. Knížku jsem četla asi před rokem a žádnou knížku jsem snad nepřečetla takhle rychle. Dokonce se mi líbily i pasáže, kde bylo popsáno, co se ten den děje ve světě.
    Moc děkuju za připomenutí! :)

    OdpovědětVymazat