čtvrtek 3. září 2015

Ani později, ani jinde



Ke knize Ani později, ani jinde jsem přistupovala s určitou skepsí. Sice byla vydána nakladatelstvím Odeon, což by teoreticky mělo slibovat určitou kvalitu, ale přesto jsem od knihy neměla žádná očekávání. Navíc byla v akci za 99 korun, takže mi byla akorát tak podezřelá. Protože kniha, která se ocitne ve výprodeji, přeci nemůže být dobrá, že jo.

Jde o paralelní vyprávění jednoho dne dvou lidí žijících v současné Paříži. Mathilda je mladá vdova a matka tří dětí. Právě její životní situace jí ztěžovala najít si práci, pro žádného zaměstnavatele nebyla perspektivní. Nakonec dostala skvělou příležitost ve velké firmě a stala se zde velmi spolehlivým a úspěšným zaměstnancem. Z naprosto malicherného důvodu se však Mathildin nadřízený, se kterým dosud skvěle vycházela, rozhodne ji ničit a nenápadně šikanovat. Postupnými kroky ji odřízne od jejích úkolů a vybudované pozice ve firmě. Dříve veselá a vyrovnaná Mathilda je po několika měsících psychicky na konci sil.

Druhou linii tvoří den lékaře Thibaulta. Ten se rozhodne rozejít s přítelkyní, kterou miluje. Život s ženou, která je vůči němu naprosto netečná, chladná a neprojevuje žádné city, ho ubíjí. Popis jeho pocitů porozchodové prázdnoty a bilancování pro mě byl velice silný a upřímný.



Pro někoho může román Ani později, ani jinde představovat knihu plnou klišé. Anonymní život ve velkoměstě, které je sice plné lidí, ale lidí velmi osamělých, fungování jednotlivce uvnitř velké korporace, neopětovaná a vyčerpávající láska – to vše jsou ideální komponenty špatného románu. Ne však v tomto případě. Kniha pro mě byla velkým překvapením. Vše je v ní velmi opravdové, ukazuje život takový jaký je, bez přikrašlování či extrémů. Bez jakéhokoliv přehánění můžu říct, že jde o jedno z nejsilnějších děl, jaké jsem kdy četla. Pocity, které ve mně vyvolalo, si budu pamatovat ještě dlouho.

Ani později, ani jinde jsem přečetla jedním dechem, a co víc – kniha mne chytla od první stránky. Na konci jsem měla ten známý pocit smutku, že skvělé dílo končí. Rozhodně to ale není kniha pro čtenáře, který se sám cítí na dně. To by si k tomuto románu mohl rovnou koupit i provaz. Tuto knihu doporučuji každému, kdo má, stejně jako já, rád kvalitní romány ze života. Podle mě jde o oblast, která je stále poněkud podceňovaná. Kniha Ani později, ani jinde je však skvělým příkladem toho, že jde napsat knihu na vysoké úrovni, která je čtivá, čtenářsky přístupná a poutavá zároveň. 


6 komentářů:

  1. Super recenzia, vďaka za tip na kvalitnú knihu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Odeon sa náhodou veľmi často objavujú po určitej dobe vo výpredajoch. Aj lacnejšie (i za 29 Kč som si ich kupovala). A i Odeon vydáva zlé knihy, už som tak párkrát narazila. Očakávam kvalitné svetové čítanie a potom len krútim hlavou. Asi musím na niektoré ešte viac dospieť :D
    Tiež som inak bola kedysi skeptická voči knihám vo výpredajoch, ale odkedy robím v Levných knihách a sem tam si prečítam niečo z toho, čo k nám príde, tak chápem, že nakladateľstvá sa toho asi fakt len potrebujú zbaviť, aby mali miesto na nové knihy. A v LK sa to predá (až na výnimky, ktoré sú i tam roky :D). Napríklad taký islandský román Agnes. 39 Kč a pritom klenot.
    Musím už konečne od Delphine de Vigan niečo prečítať. Všade narážam na kladné hodnotenia jej kníh, a stále som sa k žiadnej nedostala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to myslela spíše s nadsázkou. Před lety jsem do Levných knih chodila hodně, pak jsem tam třeba čtyři roky nebyla a teď občas zajdu se mrknout a občas mě opravdu překvapí.
      Pro mne je to první setkání s touto autorkou, takže se rozhodně nemáš za co stydět :) snad se brzo dostanu k další

      Vymazat
  3. Asi se nechám zlákat :) Na knížku jsem už několikrát koukala na buxu,ale pořád jsem váhala. Koupila jsem Noc nic nezadrží, ale tu jsem zatím nepřečetla, takže ještě mi je styl autorky cizí. Ale ta recenze i povídání ve videu mě opravdu nalákalo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším :) Noc nic nezadrží jsem si už taky koupila, už se nemůžu dočkat, protože mám po Ani později, ani jinde velká očekávání

      Vymazat