čtvrtek 16. července 2015

Neviditelný muž ze Salemu



Autora knihy Neviditelný muž ze Salemu Christoffera Carlssona jsem dlouhou dobu neznala a na tuto knihu jsem narazila vlastně náhodou na pultu knihkupectví. Na přebalu knihy jsem se dočetla, že jde o knihu, která získala ocenění Nejlepší švédská detektivka roku 2013. Proto jsem neváhala a knihu si koupila. 

Hlavním hrdinou knihy je dočasně suspendovaný policista Leo. To, že jde o trochu zkrachovalou existenci bez ženy a přátel, která volný čas tráví po hospodách či barech, asi ani nemusím zmiňovat. Přijde mi, že na tento model najeli téměř všichni severští autoři detektivek a mně už to pomalu začíná vadit. Jednoho dne je v domě, kde Leo bydlí, nalezena mrtvá feťačka a příležitostná prostitutka. Ve chvíli, kdy mám na scéně mrtvolu a policistu tak čekám, že zbytek knihy bude o vyšetřování vraždy, které povede Leo. Ne však v knize Neviditelný muž ze Salemu. Od tohoto momentu je kniha vlastně originální, i když pro mě ne úplně v pozitivním smyslu.



Kniha má několik časových rovin, které se střídají v nepravidelném sledu. Nalezneme zde kapitoly ze současnosti, Leova dospívání, doby před několika lety a ještě pár deníkových záznamů Leova kamaráda Grima. Problémem však je, že čtenáři může na začátku každé kapitoly chvíli trvat, než si uvědomí, ve které fázi se zrovna nachází. Ne, že bych celou kapitolu přemýšlela, jestli jsem v Leově mládí nebo současnosti, ale občas se člověk musí zamyslet, což knihu hodně zpomaluje. Obecně pro mě byly všechny severské detektivky, které jsem doposud četla, strhující, ale tato kniha plyne velmi pomalu. Napětí jsem se zde nedočkala a vlastně mi bylo i jedno, jak příběh dopadne. Obvyklá zvědavost, kdo je pachatelem, se v případě knihy Neviditelný muž ze Salemu nekonala. 

Hodně oceňuji temnou atmosféru, ze které až mrazí. Sugestivní líčení života na předměstském sídlišti tvoří ty nejsilnější pasáže díla. Sociální problémy a život dospívajících bez obalu, nevyhneme se domácímu násilí, drogám, alkoholu, drobným krádežím. Právě díky těmto kapitolám jsem dílo úplně nestrhala a přiklonila jsem se spíše k neutrálnímu hodnocení. Pokud si chcete přečíst detektivku, sáhněte po klasice typu Kepler či Adler-Olsen. Pokud Vás však zaujme temná atmosféra díla a sociální problematika, sáhněte po této knize.


4 komentáře:

  1. Několik časových rovin? To nemám moc ráda, ale snad se zorientuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli tuhle knížku přečteš, určitě mi dej vědět, jak se ti líbila. Můj dojem je rozpačitý.

      Vymazat
  2. Nemám ráda detektivky - jsem podivný úkaz, kterého prostě nebaví, proto ani těm severským jsem nikdy nedala šanci, přestože severští autoři jiných žánrů jsou pro mě většinou skutečně čtiví. Tohle je první, a možná zároveň i poslední detektivka, která by mě mohla bavit, sociální problematika a podobná témata - to je něco pro mě! Takže děkuju za tip, i když věřím, že pachatel mi bude úplně ukradený a užiju si spíš to kolem. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle toho, co píšeš, by kniha měla být přesně pro tebe. Detektivka, co není úplně detektivka a ta sociální rovina je v této knize skvěle zpracovaná

      Vymazat