úterý 7. července 2015

Literární spolek Laury Sněžné


Musím se přiznat, že knihu Literární spolek Laury Sněžné od finského spisovatele Pasi Ilmari Jääskeläinena jsem si pořídila kvůli její krásné obálce, která mě ihned zaujala. Až když jsem ji měla doma, začala jsem zjišťovat, o čem vlastně je. Naslepo si knihy nekupuji, ale musím říct, že touto výjimkou jsem rozhodně neudělala chybu.

Příběh se odehrává v poněkud svérázném městečku Zaječín. Zastupující učitelka literatury a finského jazyka Ella se vrátila do rodného města, aby zde učila v místní škole. Jednoho dne se jí dostane do ruky Dostojevského Zločin a trest. V tomto vydání však kniha končí zastřelením Raskolnikova Soňou Marmeladovou. Ella se proto vydává pátrat po záhadě tohoto svazku do zaječínské knihovny a objevuje nejen další zmutované svazky, ale i tajemství místního spolku spisovatelů.


Kniha je velice originální, marně si lámu hlavu nad tím, do jaké škatulky ji zařadit, či alespoň k jaké jiné knize ji přirovnat. Marně. Něco takového jsem zatím nečetla a jsem opravdu nadšená. Skvěle je dávkován vtip i napětí, několikrát se mi stalo, že jsem byla nějakým obratem v ději naprosto šokovaná a překvapená. Strhující knihu ještě podtrhl její výborný závěr, nad kterým jsem zůstala jen civět s otevřenou pusou. Nepřeháním. Běžně se zaměřuji spíše na knihy ze života, z reality. V Literárním spolku Laury Sněžné se setkáme se spisovateli, kteří poletují nad regály v místním obchodu, záhadnou sněhovou vichřicí v obýváku či výzkumem výskytu skřítků na zahradě a mně to všechno ani nepřijde divné. Vlastně si to ani neumím vysvětlit, stačí Vám to jako důkaz, že tahle kniha je dobrá? :) 

Velice se mi líbil i překlad jmen hlavních hrdinů. Lidé jako Ingrid Kočičková, Aura Potůčková či Eliáš Vřesovec mě okouzlili a pobavili. Jde o trochu zvláštní knihu, ale ne zas natolik, abych se bála ji každému doporučit. Kniha je v tom nejlepším slova smyslu kvalitní oddechovka. Není plná hlubokých myšlenek, ale přesně splňuje to, co od inteligentního odpočinku očekávám. Na konci mi až bylo líto, že se musím se Zaječínem a spolkem spisovatelů rozloučit.


13 komentářů:

  1. Tuto knihu bych si hrozně ráda přečetla. Jsem zvědavá jak se mi bude líbit. Obálka je opravdu hodně povedená líbí se mi. :)
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jí zkus, opravdu stojí za to ;) budu se pak těšit na tvojí recenzi

      Vymazat
  2. Jé, touhle recenzí jsi mi udělala fakt radost! :) Jakmile dočtu Babička pozdravuje a omlouvá se, chystám se právě na Literární spolek a už teď se moc těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám s těšením obráceně - dočetla jsem Literární spolek a Babičku už mám koupenou a chystám se na ní :)

      Vymazat
    2. I u Babičky je rozhodně na co se těšit! :) I když musím říct, že Ove mi přeci jen sedl o něco víc :)

      Vymazat
  3. Velké literární překvapení letošního roku. Knihu jsem si koupila, protože na obálce bylo uvedeno, že to je svým způsobem mix Lynche a Murakamiho a to jsem si prostě nemohla nechat ujít. Čtení jsem si dávala jako odměnu, užívala jsem si to a vychutnávala a už se moc těším, až si příběh jednou přečtu znovu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že máš z této knihy stejně velký prožitek, jako já ;) pro mě taky velké překvapeni a nadšení

      Vymazat
  4. Tato recenze mě navnadila zatím asi ze všech nejvíc :-) tak ať už mam brzy čas si knihu sehnat a přečíst !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší ;) kdyby po mě někdo chtěl tip, co číst a já měla vybrat jen jednu knihu, rozhodně to bude Literární spolek Laury Sněžné. Je naprosto úžasná

      Vymazat
  5. Minulý týden jsem si knihu koupila, všude jsem viděla recenze na ni (ikdyž jsem ani jednu nečetla, až tuhle:)) a tu hezkou obálku. Právě jsem dočetla Vraní dívku, teď je na pořadí Murakami a hned po něm se vrhnu na Literární spolek. Už se na ni těším :)

    The Lazytude

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že je v konkurenci dalších skvělých knih :) určitě je se na co těšit, já jsem z ní nadšená doteď

      Vymazat
  6. I mně se ta obálka líbí a těším se na ni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se ti bude líbit tak, jako mě. Protože mě je tak líto, že už jsem ji dočetla

      Vymazat