pondělí 27. července 2015

Daniel Glattauer - Není zač


Že je Daniel Glattauer můj oblíbený spisovatel, jste si asi už všimli v recenzi na knihy Dobrý proti severáku a Každá sedmá vlna. Knihou Není zač mě však tento rakouský autor dostal ještě více. Lehkost psaní, ironický humor a příjemně plynoucí příběh – právě tuto skvělou kombinaci Není zač obsahuje.

Gerold je rozvedený žurnalista. Pracuje v novinách velkého obchodního řetězce, které se rozdávají zadarmo a podle toho vypadá i jejich úroveň. Ze svého manželství má Gerold pubertální dceru, která právě dosáhla stádia revolty proti matce a jejímu bohatému manželovi. Hlavní náplní Geroldova života je poflakování se v práci s jediným cílem – moci odcházet a přicházet tak, aby zbytek dne mohl zabít s dalšími štamgasty v hospodě U Zoltána. Stereotyp jeho života rozbije až bývalá přítelkyně Alice. Ta jednoho dne přijde za Geroldem s tím, že odjíždí na půl roku do Afriky a potřebuje, aby občas dohlédl na jejího syna Manuela. Gerold zprvu nechápe, proč by se měl starat o dítě ženy, kterou neviděl patnáct let. Pochopí ve chvíli, kdy mu Alice sdělí, že Manuel je i jeho syn.



Další obrat Geroldova života způsobí reakce neznámého dobrodince na jeho novinové články. Gerold totiž napíše o noclehárně pro bezdomovce a ta vzápětí obdrží deset tisíc euro. V obálce jsou jen peníze a Geroldův článek. Následuje mnoho dalších článků a anonymních darů, které všechny souvisí s Geroldem. Právě nenadálý impuls k novinářskému zapálení pomůže Geroldovi i ke sblížení s Manuelem.



Asi už jste podle mých dosavadních článků přišli na to, že nemám v oblibě červenou knihovnu. Není to tím, že bych byla necitlivá. Právě naopak. Ale vadí mi, jak nerealistické příběhy obsahují. Knihy Daniela Glattauera jsou naprosto jiné. Není zač se odehrává v běžném prostředí a hlavní hrdinové by klidně mohli být Vaši sousedé z paneláku. Jsou to naprosto obyčejní chybující lidé, kterých za den potkáváte desítky. I situace, které zažívají, jsou uvěřitelné a dovedete si představit, že by se staly i Vám. I přesto ale nejde o nudný příběh. Glattauer píše velmi poutavě a Vy zdánlivě obyčejný příběh o životě zhltnete jak napínavou detektivku. Tento autor podle mého názoru povýšil kategorii oddechovka na vyšší level.

6 komentářů:

  1. Na tohoto autora slyším všude samou chválu a brzy se na něho taky chystám. Skvělá recenze, hned jdu pročíst ještě ostatní na jeho knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Glattauera určitě vyzkoušej, Není zač mi zatím přišlo nejlepší, ale chybí mi od něj přečíst ještě jedna kniha, tak kdoví, jak to dopadne :)

      Vymazat
  2. Zrovna nedávno mi na tuhle knihu padlo oko, ale nechala jsem ji ležet v knihkupectví, ale jak to tady tak čtu, asi se pro ni vrátím :)

    The Lazytude

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, nechat ji v knihkupectví byla rozhodně chyba ;)

      Vymazat
  3. Taky o ní uvažuju... Tak až sundám ortézu, tak mrknu do knihkupectví...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěla jsem říct, ať nečekáš na sundání a objednáš si jí přes internet, ale ze své zkušenosti vím, že to u mě dopadne nákupem mnoha dalších knih a prázdnou peněženkou, takže nechci kazit ostatní :)

      Vymazat