pondělí 4. května 2015

Meda Mládková - Můj úžasný život




Dnes mám pro Vás recenzi knihy, po jejímž přečtení si možná budete připadat jako totální lůzři. Protože ať děláte, co děláte, svými úspěchy se obdivuhodné Medě Mládkové stejně nevyrovnáte. Autorem této biografie je Ondřej Kundra, kterého jsem doposud znala jako novináře z mého nejoblíbenějšího časopisu Respekt. Autor, kterého jsem si oblíbila díky jeho skvělým článkům z oblasti politiky, v knize Meda Mládková - Můj úžasný život ukazuje, že vyniká nejen v novinářském světě. 

Medu Mládkovou asi nemusím dlouze představovat. Dnes si tuto energickou dámu asi každý spojí s Františkem Kupkou, bojem o Sovovy mlýny na pražské Kampě či usilováním o Werichovu vilu. Co ale dělala před tím, než jsme jí zaznamenali jako sběratelku umění v médiích?


Její životní příběh a energie je ohromující. I když se letos dožívá 96 let, je stále plná nápadů a entuziasmu. Po odchodu od rodičů a zejména od despotického otce se dostala do Prahy, kde nejprve studovala a pak se živila jako varietní tanečnice. Avšak ve stejné době vypuká druhá světová válka a Mládková, tehdy ještě Sokolová odchází z Prahy do Litvy, následně do Vídně a po válce do Švýcarska, kde opět začíná studovat. V původní verzi tohoto článku jsem měla vlastně celý životopis Medy Mládkové v kostce. Ale nakonec jsem se rozhodla pasáž smazat. Jednak bych Vás připravila o čtenářský zážitek a na druhou stranu pokud chcete pouze její životopis, není problém si ho vygooglit jinde :)

Kniha je pojatá jako rozhovor, kdy otázky výborně korigují vyprávění, avšak zároveň dostatečně nechávají prostor pro Medu Mládkovou samotnou. I když jde o biografii a ne zástupce motivační literatury, směle bych jí tam zařadila. Po této biografii v budoucnu sáhnu pokaždé, když bych si chtěla říct, že něco nejde.

Energičnost a rozhodnost Medy Mládkové si dovolím ilustrovat na ukázce z pasáže popisující stěhování do Spojených států. "Když jsme si pořídili ten náš (pozn. myšleno dům), šlo o klasickou georgetownskou stavbu - malé pokoje, úzké schodiště, všude samé příčky. A já jsem měla ráda velké vzdušné prostory, tak jsem řekla architektovi, ať je dá pryč. Rozčiloval se, že má vize není správná. Dokola opakoval, že tam mají zůstat malé pokojíčky, až jsem se rozčílila a začala jednu stěnu bourat sama." 



Kniha Meda Mládková - Můj úžasný život má jedno zásadní mínus - je krátká. 169 stran jsem doslova zhltla za jeden den a když jsem se blížila ke konci, bylo mi líto, že končí.

7 komentářů:

  1. Ja mám životopisy veľmi rada! Priznám sa, že som o tejto žene ešte nepočula, ale ked hovoríš, že je to motivačné, to by sa mi práve hodilo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Česku je hodně známá. Ta kniha je supermotivační :) protože jí věříš, je to skutečný příběh a ne nějaké řeči z příručky

      Vymazat
  2. Ja mám životopisy veľmi rada! Priznám sa, že som o tejto žene ešte nepočula, ale ked hovoríš, že je to motivačné, to by sa mi práve hodilo :D

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná ukázka, tuhle knihu bych si taky ráda přečetla, inspirativných "bab" není nikdy dost. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu ;) ona má tolik energie a rozhodnosti, že jí na mě umí přenést

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Přesně tak! Tobě to stačí říct krátce a výstižně a já se babrám s celou recenzí :)

      Vymazat