neděle 31. května 2015

Dobrý proti severáku / Každá sedmá vlna



Přemýšlím, jestli Vás recenzí knih Dobrý proti severáku a Každá sedmá vlna od rakouského spisovatele Daniela Glattauera překvapím. Když se podíváte na archiv mých dosavadních blogových příspěvků, nenajdete zde, snad s výjimkou recenze knihy Na první pohled, literaturu pro ženy. Ač jsem asi cílová skupina, je to literární oblast, která mě neláká. Vlastně ani nevím, proč jsem si knihy Dobrý proti severáku a Každá sedmá vlna koupila. Ale jsem za zdánlivý přehmat ráda, protože jsem z tohoto milostného románu v e-mailech opravdu nadšená. 

Emmi chce zrušit e-mailem předplatné časopisu. Jenže díky překlepu v adrese příjemce dojde její zpráva ne do vydavatelství časopisu Like, ale k Leovi Leike. Vzhledem k tomu, že Emmi Leovi opakovaně kvůli zrušení předplatného časopisu píše, rozhodne se jí Leo na omyl upozornit. Jejich konverzace však neskončí u pouhého upozornění na omyl a omluvu, ale rozvine se dlouhé dopisování. Oba postupem času zjišťují, že si bez e-mailu od toho druhého nedovedou představit svůj život. Nezávazná konverzace s cizím člověkem se promění ve zvláštní vztah plný emocí, ale i vtipu.  



Hlavní hrdinka Emmi mi zrovna k srdci nepřirostla. Přišla mi celkem náladová, neadekvátně reagující a obdivovala jsem Lea, že mu nepřišla protivná nebo otravná a psal si s ní dál. 

Na knize velice oceňuji její realističnost. Když jsem na obálce četla "milostný román v e-mailech", trochu mě braly mrákoty. Nepotrpím si na pohádky pro dospělé. Takže jsem se bála, že i příběh Emmy a Lea bude probíhat jednoduše - dvojice si chvíli bude psát, pak se rozhodnou se poznat a po první schůzce budou šťastně žít až do smrti. Proto jsem byla velice příjemně překvapená, že autor dokázal napsat inteligentní, realistický, avšak zároveň romantický příběh. 



Daniel Glattauer původně napsal pouze knihu Dobrý proti severáku. Na naléhání čtenářů napsal pokračování s názvem Každá sedmá vlna. Upřímně řečeno, kdybych si tuto informaci předem nepřečetla, ani bych nepoznala, že jedna kniha končí a druhá začíná. Jedna kniha bez té druhé ani nemůže být, tvoří pro mě jeden celek. Proto jsem velice ráda, že nakladatelství Host přistoupilo k vydání těchto dvou knih v jednom svazku. 



9 komentářů:

  1. Hezký den, já jsem nedávno od Glattauera četl - a recenzoval - knihu Není zač, myslím, že je minimálně stejně dobrá jako tato.
    Zdraví J. Hofírek
    http://haiku-etc.bloger.cz/KNIZNI-RECENZE/DANIEL-GLATTAUER-NENI-ZAC

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač jsem minulý týden dočetla a dneska chci začít psát recenzi :) musím říct, že je to snad ještě lepší kniha než knihy v tomhle článku, je to skvělý spisovatel

      Vymazat
  2. Kolegyně mi o této knize nedávno s velkým nadšením vyprávěla, přečetla si ji poté, co viděla její zpracování Lukášem Hejlíkem v rámci projektu Listování. Příští týden mi ji přinese, tak jsem zvědavá. Mám ráda knihy, které jsou psány formou e-mailů nebo dopisů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom zpracování v rámci Listování jsem hodně slyšela, ale bohužel jsem nebyla. Po přečtení knihy mě to mrzí ještě více, protože mi kniha přišla úžasná

      Vymazat
  3. Tak tyhle jsem četla moc ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je taková kategorie knížek, u kterých by člověk chtěl, aby nikdy neskončily, co? :)

      Vymazat
  4. Tak tyhle jsem četla moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  5. Díky tobě jsem si tuhle knížku nedávno pořídila a už se na ní moc těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším :) já nedávno přečetla Není zač a líbilo se mi to snad více, než tato dvojkniha. Ještě vydal jednu knihu, až se divím, že jsem si jí ještě nepořídila :)

      Vymazat