neděle 24. května 2015

Agatha Christie - Deset malých černoušků

Posledních pár let jsou v kurzu takzvané severské detektivky. Regály v knihkupectvích plní Nesbo, Kepler či Adler-Olsen. I já jsem severským detektivkám podlehla, avšak rozhodla jsem se podívat i na klasiku detektivního žánru. Kým jiným jsem mohla začít, než Agathou Christie? Nevěděla jsem však, kterou knihou od klasičky (dá se vůbec použít ženská verze od slova klasik?) detektivek začít, po krátkém googlení mě zaujala kniha Deset malých černoušků.



Detektivka Deset malých černoušků se odehrává na ostrově, kde se stojí pouze jeden dům. Do něj je sezváno několik lidí z různých společenských vrstev, aby zde strávili letní dovolenou. Podivné je nejen sezvání lidí, kteří se vzájemně neznají a jsou si i sociálně vzdáleni, ale i začátek jejich dovolené. V domě k překvapení hostů nejsou jejich hostitelé, ale pouze služebnictvo. Prvního dne se po vydařené večeři za přítomnosti všech návštěvníků domu, ozve z nahrávky neznámý hlas, který obviní jmenovitě každého hosta ze zavinění smrti určité osoby. Následně jeden host po druhém za neobjasněných okolností umírá. S narůstajícím počtem nevyjasněných úmrtí se mezi zbývajícími návštěvníky objevují různé teorie vysvětlující uplynulé události.

Po trochu pomalejším začátku se tato detektivka výborně rozjede. A konec? To se musí zažít! Do předposlední stránky jsem vůbec netušila ono pověstné "kdo je vrah". Navíc konec je hodně nečekaný a byla jsem z něj i docela rozhozená.



Kniha Deset malých černoušků mě velice příjemně překvapila. Když jsem ji začínala číst, bála jsem se, že se pouštím do nudné klasiky, avšak opak byl pravdou. Kniha je velice čtivá a originální. Navíc je docela krátká a dá se přečíst za dobu jízdy vlaku na trase Praha - Jindřichův Hradec. Testováno za Vás. :)


Doporučte mi prosím další "neseverskou" detektivku, nějak mě to chytlo. Díky! 


2 komentáře:

  1. Úplně jsi vystihla pocity, které ve mně kniha zanechala! Začátek mi taky nepřišel nic moc (tak to mám ale při čtení často), pak mě to ale chytlo a na konci jsem byla ráda, že "musím" jen číst a ne to prožívat...
    Už je to nějakou dobu, co jsem četla Vraždu v Orient expressu, ale líbila se mi možná ještě víc než Černoušci (i když je to možná tím, že byla jednou z mých prvních od Agathy Christie), takže jí spolu s další klasičky klasikou Vraždou Rogera Ackroyda doporučuju :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, aspoň vím, do jakých dalších Agath se pustím :)

      Vymazat