pátek 31. července 2015

Přečteno za červenec 2015

Další měsíc je za námi, a to znamená jediné - přicházím s dalším videem, kde Vám ukáži, jaké knihy jsem přečetla v červenci a jak se mi líbily.



pondělí 27. července 2015

Daniel Glattauer - Není zač


Že je Daniel Glattauer můj oblíbený spisovatel, jste si asi už všimli v recenzi na knihy Dobrý proti severáku a Každá sedmá vlna. Knihou Není zač mě však tento rakouský autor dostal ještě více. Lehkost psaní, ironický humor a příjemně plynoucí příběh – právě tuto skvělou kombinaci Není zač obsahuje.

Gerold je rozvedený žurnalista. Pracuje v novinách velkého obchodního řetězce, které se rozdávají zadarmo a podle toho vypadá i jejich úroveň. Ze svého manželství má Gerold pubertální dceru, která právě dosáhla stádia revolty proti matce a jejímu bohatému manželovi. Hlavní náplní Geroldova života je poflakování se v práci s jediným cílem – moci odcházet a přicházet tak, aby zbytek dne mohl zabít s dalšími štamgasty v hospodě U Zoltána. Stereotyp jeho života rozbije až bývalá přítelkyně Alice. Ta jednoho dne přijde za Geroldem s tím, že odjíždí na půl roku do Afriky a potřebuje, aby občas dohlédl na jejího syna Manuela. Gerold zprvu nechápe, proč by se měl starat o dítě ženy, kterou neviděl patnáct let. Pochopí ve chvíli, kdy mu Alice sdělí, že Manuel je i jeho syn.

středa 22. července 2015

Knižní tipy: krimi literatura

Poslední dobou se vracím ke čtení detektivek a thrillerů. Před lety jsem jela jsem jednu krimi za druhou. Asi toho bylo moc, tento žánr se mi přejedl a následovalo období bez krimi. Posledních pár měsíců ale tento žánr hlásí v mém seznamu přečtených knih návrat. 

Tohle video je první o krimi literatuře, ale už mám načtené nějaké další autory, takže se můžete těšit i na pokračování :) 



čtvrtek 16. července 2015

Neviditelný muž ze Salemu



Autora knihy Neviditelný muž ze Salemu Christoffera Carlssona jsem dlouhou dobu neznala a na tuto knihu jsem narazila vlastně náhodou na pultu knihkupectví. Na přebalu knihy jsem se dočetla, že jde o knihu, která získala ocenění Nejlepší švédská detektivka roku 2013. Proto jsem neváhala a knihu si koupila. 

Hlavním hrdinou knihy je dočasně suspendovaný policista Leo. To, že jde o trochu zkrachovalou existenci bez ženy a přátel, která volný čas tráví po hospodách či barech, asi ani nemusím zmiňovat. Přijde mi, že na tento model najeli téměř všichni severští autoři detektivek a mně už to pomalu začíná vadit. Jednoho dne je v domě, kde Leo bydlí, nalezena mrtvá feťačka a příležitostná prostitutka. Ve chvíli, kdy mám na scéně mrtvolu a policistu tak čekám, že zbytek knihy bude o vyšetřování vraždy, které povede Leo. Ne však v knize Neviditelný muž ze Salemu. Od tohoto momentu je kniha vlastně originální, i když pro mě ne úplně v pozitivním smyslu.

neděle 12. července 2015

Knižní přírůstky červen 2015

V tomto videu Vám chci ukázat, jaké knihy přibyly v mé knihovničce za červen. Moje předsevzetí nic si nekupovat vzalo za své. Dokonce jsem i pokořila svůj životní nákupní rekord :)

úterý 7. července 2015

Literární spolek Laury Sněžné


Musím se přiznat, že knihu Literární spolek Laury Sněžné od finského spisovatele Pasi Ilmari Jääskeläinena jsem si pořídila kvůli její krásné obálce, která mě ihned zaujala. Až když jsem ji měla doma, začala jsem zjišťovat, o čem vlastně je. Naslepo si knihy nekupuji, ale musím říct, že touto výjimkou jsem rozhodně neudělala chybu.

Příběh se odehrává v poněkud svérázném městečku Zaječín. Zastupující učitelka literatury a finského jazyka Ella se vrátila do rodného města, aby zde učila v místní škole. Jednoho dne se jí dostane do ruky Dostojevského Zločin a trest. V tomto vydání však kniha končí zastřelením Raskolnikova Soňou Marmeladovou. Ella se proto vydává pátrat po záhadě tohoto svazku do zaječínské knihovny a objevuje nejen další zmutované svazky, ale i tajemství místního spolku spisovatelů.

středa 1. července 2015

Knižní tipy - česká literatura

První ze série videí o mých oblíbených knihách. Dnes Vám ukáži, které české knížky jsem si oblíbila.