středa 29. dubna 2015

Ze života knihomola 2



Ahoj! Protože se moje nová rubrika s názvem Ze života knihomola ujala, přicházím s dalším knižně-povídacím článkem. 

Tento týden jsem publikovala recenzi na audioknihu Zabijáci. Jde o druhý díl dánské kriminální série z pera Jusiho Adlera - Olsena. Už tak skvělou knihu podtrhává výborný výkon vypravěče Igora Bareše a proto u mě v hodnocení získala maximální počet hvězdiček.

čtvrtek 23. dubna 2015

Zabijáci - recenze audioknihy

Jak už jsem se zmínila ve ve svém článku Ze života knihomola 1, po mnoha letech se vracím k audioknihám. Od poslechu Bylo nás pět však již uplynulo spoustu let a asi je opravdu čas se posunout dál :) 

K návratu do světa mluveného slova jsem zvolila severskou detektivku od Jussi Adler Olsen - Zabijáci. Jde o druhý díl populární kriminální série ze světa speciálního policejního oddělení Q, které se zabývá odloženými případy. Pokud jste první díl nečetli ani neslyšeli, nemáte se čeho bát, pro děj a orientaci v něm neznamená přeskočení prvního dílu žádný problém a určitě se "chytíte".

pondělí 20. dubna 2015

Ze života knihomola 1



Rozhodla jsem se založit novou rubriku, která by byla poněkud osobnější. Když jsem blog zakládala a přemýšlela o jeho koncepci, chtěla jsem kromě recenzí publikovat i články osobnějšího charakteru. Posledním impulsem začít pak byl článek na blogu She is a bookaholic, kde s podobným nápadem přišla Tereza. Jak to bude vypadat? Každý týden (možná i déle, přeci jen státnice se blíží) uveřejním článek, který bude obsahovat informace, co právě čtu, jaké knihy jsem si koupila, co mě zaujalo u ostatních blogerů nebo ve světě knih obecně a také nějaké drby o mně. Budu moc ráda za Vaše reakce, jak se Vám nová rubrika líbí.

čtvrtek 16. dubna 2015

Knižní tipy pro lepší náladu



Jelikož je venku krásně, ale o víkendu se má počasí trochu zkazit, vymyslela jsem pro Vás seznam tří knížek, které si můžete o víkendu přečíst a udržet si tak dobrou náladu :) Neočekávejte knihy, které se někdy dostanou do učebnic literatury, ale spíš příjemné oddechovky.

neděle 12. dubna 2015

Skleněný pokoj

Nedokážu uvěřit, že jsem knihu Skleněný pokoj anglického spisovatele Simona Mawera tak dlouho míjela. Když kniha v roce 2009 vyšla česky, jen jsem zaznamenala, že nějaký cizinec napsal o vile Tugendhat, ale to bylo všechno. To, že jde o výborný román, který byl navíc nominován na prestižní cenu The Man Brooker Prize, mě nějak minulo. Naštěstí se mi kniha nedávno připletla do cesty při mém nájezdu na knihkupectví a jsem moc ráda, že jsem si jí pořídila a přečetla. 

úterý 7. dubna 2015

Knižní tipy - současná česká literatura


Občas mě trochu zamrzí, jak opomíjená je současná česká literatura. Já se snažím nynější tvorbu sledovat a snad Vám jí i prostřednictvím svých článků postupně přiblížit. I tak si ale neodpustím otázku - proč současné české autory příliš nesledujeme? Ve škole jsme věnovali hodně času antice, ale současnost byl podle osnov maximálně Viewegh. Možná by udělali líp, kdyby nás o tuhle současnost radši ochudili. Jo, ještě jsme myslím zmínili Jáchyma Topola. Kde je ale Tučková, Soukupová, Ajvaz, Hájíček, Hůlová, Hakl? Nechci házet vinu na školu, ani většina knižních blogů se českým autorům příliš nevěnuje. A v médiích se objeví vítěz ankety Magnesia Litera, ale většina z nich si rychle odbude představení autora a dále v této souvislosti maximálně řeší, kdo bude slavnostní večer moderovat. 

Neříkám, že je v mých možnostech něco změnit. Ale prostřednictvím své rubriky Knižní povídání Vás chci mimo jiné i s mými oblíbenými díly současné české literatury seznámit.

pátek 3. dubna 2015

Na první pohled - Grégoire Delacourt

Asi před měsícem jsem si v rámci svých čím dál častějších nájezdů na knihkupectví koupila i knihu Na první pohled francouzského spisovatele Grégoire Delacourta. Knihy většinou impulzivně nekupuji, snažím se udržet si přehled o tom, co právě vychází nebo co mělo kladné recenze na nejrůznějších internetových stránkách. U této knihy jsem však udělala výjimku. Zaujala mě její obálka i anotace. A taky byla v akci. Takže jsem si řekla, že pro jednou se při výběru knihy odvážu (ano, nákup knihy naslepo je fakt odvaz).


Jednoho večera zaklepe na dveře mladého hezkého automechanika Arthura americká herecká hvězda Scarlett Johanson. Zatímco on žije svůj obyčejný život vesnického automechanika, ona byla několikrát zvolena nejvíce sexy ženou planety. A přeci teď stojí unavená a rozcuchaná na prahu jeho malého domku. Příběh rozvíjí i jiná témata než je láska či krása ženy. Nevyhýbá se ani generačním otázkám či problematice zúžení chápání člověka jako pouhého objektu touhy.